nuff

Followers

Sunday, June 26, 2011

PENGALAMAN PERTAMA UNTUK MACARON DAN RESEPI

Phewwwww!! kemain mencabar betol buat macaron ni.Selalu main order je.Bila dah membuat ha..keluar poloh jantann kauuuuuuuu..
walaupon xberapa nk membulat,tp alhamdulillah..ade jugak rupanye la..

bulat yg xberapa nk bulat

alhamdulillah..untuk makan sekeluarga..inti untuk macaron ni coklat

Resepi:-Bahan-bahan
  • 205g gula aising
  • 120g ground almond
  • 3 biji putih telur

Cara-cara membuat
  • Campurkan gula aising dengan ground almond. Kemudian masukkan ke dalam food processor selama 2-3 minit untuk memastikan gula aising dan ground almond benar-benar hancur.
  • Kemudian ayakkan bahan-tersebut untuk memastikan tiada sebarang gumpalan adunan.
  • Seterusnya pukul putih telur menggunakan mixer. Apabila telur sudah berwarna keputih-putihan, masukkan sedikit gula caster 20-30g. Pukul sehingga putih telur mengembang. untuk memastikan telur cukup kembang, telangkupkan mangkuk tempat memukul telur tersebut dan anda akan mendapati bahawa adunan putih telur tidak akan bergerak dan mengalir.
  • Masukkan adunan gula aising dengan ground almond tadi ke dalam adunan putih telur sedikit demi sedikit.
  • Kacau adunan sesedikit yang mugkin. Jangan terlalu over-do.
  • Alaskan baking paper pada talam pembakar.
  • Kemudian paipkan adunan tadi ke atas baking paper menggunakan nozel.
  • Rehatkan macaron selama sejam-2 jam sebelum di bakar.
  • Panaskan oven pada suhu 150 darjah Celcius dan bakar selama 12-15 minit.
  • Rehatkan macaron yang siap dibakar selama 5 minit.
  • Akhir sekali macaron boleh dihidangkan dengan inti mengikut cita rasa anda.

5 comments:

Nazreen_Senget said...

mesti sedap...
yum yum yum

saiazuan said...

mcm sedap je.. huhu :D

liyananayils said...

wahh..boleh pos kan kat ktrng tak? mcm sedap jekss .:D

Ardini Humaira said...

bestnye dear pandai wat macarons!

AIN MUSTAZA said...

Nazreen: manisss
saiazuan: mcm la kan.hahaha.kene belajar lg.
nana: dik,mcm je dik,macam!hahah.ko post kak ain bbq erk?hahahaha...
Dni: baru2 blajar la dear

There was an error in this gadget