nuff

Followers

Sunday, January 27, 2013

HOMEMADE OREO CHEESE CAKE

aku rasa aku ni manusia jenis tahap pemalas gile..jujur kannnnnnnn.mana ade orang nak ngaku diri dia malas?
Tapi bila DATANG mood rajin aku.. jangan tanya kenape dari pagi sampai ke petang aku kat dapur masak macam2..
Sampai laki aku si Faizal tu cakap 'kalau datang rajin,macam jenis lauk,kuih/kek sampai dh x terlarat nak makan'. ok..itu komen ikhlas dari laki aku..cisss


alkisahnya,hari tu akak aku buat oreo cheese cake.. sedapppppppp sangat,..



ni la kek tu..


then aku terus mintak resepi lalu mempraktikkan diri aku untuk buat homemade oreo cheese cake..

hasilnya:-

jangan dipandang pada rupa.. rupa memang xde..tp setidak2nya rasa tu ade..
salahkan peti ais umah aku yang x berapa nak sejuk..
MAKK..sila tuka peti ais baru

Bahan-bahan:




Base ingredients
Biskut orea
Salted butter (aku guna brand anchor)

Steps:
blender biskut oreo... (aku tumbok je..tu yang nampak kasar)



Cairkan butter (boiler) dan gaul ngan biskut (aku terlebih butter)




Then masukkan ke dalm acuan, tekan bagi kedap as a base cake
Lepas tu simpan dlm fridge





Ingredient for top cake:
500gm cream cheese
1/2 cawan icing sugar
1/2 cawan brown sugar
1 sudu kecik esen vanilla
1 sudu kecik serbuk kopi
150ml Thickened cream

Last ingredient;
Cooking choc (boil) - 3/4 cawan
Choc chip/ choc rice

Steps:
Mix all top cake ingredients
Then, mix ngan boiled cooking choc
Curah ke atas base cake yg disejukkan tadi
Pastu, sprinkle choc chip..
Lastly, simpan je dlm fridge
Esok da leh makan.... :-) 


senang x??senang sangattttttt... rupa xde,xpe..yang penting rasa tu adeeee...
sekurang-kurangya kita mencuba dari tak cuba langsunggggggg..


1 comment:

Hanida Moss said...

looks super yummy.. hehe.. nak buat nak buat! :D

There was an error in this gadget