nuff

Followers

Friday, July 25, 2014

MENU BULAN PUASA : SIAKAP STIM

Ramadhan ke-7 hari tu.
Bersamaan hari sabtu..


Turn buka puasa kat rumah mertua..ala..xjauh pon..5 traffic light je bersamaan 5 minit kalau naik kereta atau motor.

Sampai-sampai je ..duduk relaks jap..then tetibe faizal tanya mak dia masak ape hari ni.
Mak dia bagi tau menu : nasi arab , ayam kurma.

Tetibe Faizal cakap yang aku nak makan ikan siakap stim *dush*
Then mak dia kata kalau nak makan, pergi la beli ikan..so tukar menu la..masak nasi biasa..
*aku serba salah* TAPIIIIII laju je aku keluar ikut Faizal g cari ikan siakap..

Dariiii ampang ke Tesco.. sampai-sampai je ikan siakap BARUUUUU je habis.. bayangkan time tu dah nak pukul 6.. Lepas tu pikir punya pikir gerak terus ke Pasaraya Hero Taman Dagang.. MRR2 tahulahhh jammeddddd ya ampunnnn... 

Sampai-sampai terus bergegas cari ikan siakap..Punya kelam kabut macam masuk explorace ..

Akhirnya.. jumpa jugakkk.. nasib banyak lagii..


Nasib ikan segar-segar

Harga Ikan siakap memang mahal erk??
Masak last minit..Guna tempat steamboat abg ipar aku...
3 jenis lauk.. termasuk ayam masak kurma dan kangkung goreng belacan..



Rupa-rupanya ikan siakap is ikan sungaii **baru tahuuu.. nampak sangat kurang masuk dapur**
Kami laki bini memang tak makan ikan sungai.. Lepas ,akan baru kitaorang tahu...
Then aku saje tanya Faizal,nak try tak buat kat rumah nantii..
Laju je cakap TAK NAKKK..
HAHAHHA

Resepi .. (ni ikut tekak aku jeee)

Ikan Siakap. (basuh dengan air limau/asam jawa bagi hilang hanyir..)
Kukus dengan Bawang Merah , Bawang Putih, Halia, Tomato, Lobak Merah, Brokoli and perah sket limau.. 

2 comments:

mai has said...

lepas raya ni dah tak lalu nak makan lemang ketupat.boleh la try resipi siakap stim ni plak.hehe

aba h said...

Mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

UMRAH PERSENDIRIAN
Ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej di samping faktor kepuasan

Wujudnya group telegram atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload terdahulu telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua bulan dua group telah di perlukan di mana setiap group telegram boleh menerima 200 member. Kini group ke 3 pula di mulakan
Pertemuan Ahli UP yang sedia telah mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, tetapi telah mewujudkan PRM yang ada kini.
Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” group ke 3 tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya.

Jika anda pembaca berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat :
1. beragama Islam
2. berumur 18 tahun ke atas dan
3. berminat menyertai

di kehendaki memohon kepada email menyatakan hajat itu dan menyertakan no telegram kepada email : umrahsenang@gmail.com
Ada yang bertanya, kenapa tidak di letakkan no telegram moderator;
Jawapnya no pengguna telegram adalah hidden dan sesiapa yg berminat hendak berusaha sedikit.

Sekian terima kasih

There was an error in this gadget